[...] zaliczyć możemy niektóre gatunki serów ( brie, camembert, cheddar, emmentaler, mozarella), ryby solone, wędzone i marynowane, wędliny (np. salami), wątróbka, a także piwo, wino czerwone, czekolada, przejrzałe owoce ( banany, awokado czy figi). Zawartość amin biogennych w danym produkcie może być uzależniona także od stanu w jakim znajduje się [...]
[...] jest tutaj to, że związek chemiczny zawarty w krwiobiegu, zwany fibrynogenem, powoduje powstawanie zakrzepów. Istnieje sporo dowodów popierających tezę, że piwo i czerwone wino hamują działanie tego związku. Oczywiście nie jest to wymówką, by zapijać się, lecz umiarkowane spożywanie może być wzięte pod uwagę. Popularnym lekiem używanym jako tak [...]
[...] duże zastosowanie w przetworach owocowych, gumie do żucia i sosach. IL-PZH. Załącznik do Zarządzenia MZiOS dopuszcza ten barwnik do stosowania. E163 Antocyjany. Barwniki winogron oraz wielu jagód, także czerwonej porzeczki i czerwonej kapusty. Mogą być stosowane bez ograniczeń ilościowych. Najczęściej używane do poprawiania barwy napojów, [...]
[...] doskonale zmienia smak potrawy. Stosuje się ją w postaci zmielonej lub tartej. Gałka jest używana do aromatyzowania napojów takich jak grzane piwo angielskie, poncz, wino zaprawione korzeniami czy posset (napój z gorącego mleka z winem i korzeniami). Gałka muszkatołowa znakomicie poprawia smak pierników i innych ciast, deserów owocowych. [...]
[...] zmniejsza koncentrację. Sprawę pogarsza jeszcze upośledzone wykorzystanie glukozy przez mózg, a przecież właśnie glukoza jest najlepszym „paliwem" dla komórek nerwowych. Ja z wódki z meliny przerzuciłem sie na czerwone wytrawne wino:) to jak z kaszanki przerzucic sie na slimaki:) pozdro!:) Zmieniony przez - nofatuk w dniu 2007-03-26 11:57:25
[...] w chłodzie. W moich stronach można dostać dobre piwa niepasteryzowane takie jak Śląskie z Lwówka Śląskiego oraz Spiż w minibrowarze na wrocławskim rynku. 2. Wino: a) wino stołowe lekkie, wina musujące, szampan. Możesz wypić dziennie max. szklankę wina (250 ml) - Aby uniknąć odwodnienia musisz wypić dodatkowo przynajmniej szklankę wody. b) [...]
Resweratrol to naturalny polifenol spotykany w większych ilościach w orzeszkach ziemnych, skórkach winogron i czerwonym winie. Wspomniane związki polifenolowe, w tym flawonoidy, mogą zmniejszać agregację płytek krwi (działać przeciwzakrzepowo). Resweratrol wchodzi w skład rozmaitych suplementów, które mają za zadanie utrzymać organizm w [...]
[...] a nawet obniża ryzyko zachorowania na raka wątroby. Inne pokarmy roślinne, które są szczególnie bogate w różnego rodzaju flawonoidy, to czarna i zielona herbata, czerwone wino, ciemna czekolada, pietruszka, kawa, pomidory i owoce cytrusowe. Dodatkowe korzyści Flawonoidy mają działanie przeciwzapalne i mogą zmniejszać ryzyko wielu chorób, w [...]
Dużo mówi się o pokarmach, które szkodzą naszym zębom. Do produktów, które silnie przebarwiają szkliwo zębów zaliczyć możemy kawę, herbatę, czerwone wino. Dużo rzadziej mówi się o pokarmach wykazujących przeciwne działanie. Czy takie produkty istnieją? Jeśli tak, to co jeść i pić, by zęby były bardziej białe? Okazuje się, że odpowiednie pokarmy i [...]
[...] robią wszystko, aby rozwinął się u nich nowotwór. Wystarczy wspomnieć, iż jednym z najsilniejszych kancerogenów jest alkohol. A ludzie nie tylko chętnie sięgają po wódkę, wino, piwo czy bimber, ale używają toastu „na zdrowie”. To tak, jakby sięgać po heroinę i wznosić toasty za poprawę stanu swojego zdrowia. Alkohol jest w tej samej grupie co [...]
[...] ludzi, w tym ponad 608 tysięcy w USA (na 1,9 mln nowych przypadków odnotowywanych każdego roku w Stanach Zjednoczonych). Czy naturalny polifenol resweratrol, występujący w winogronach, winie, orzeszkach ziemnych i suplementach diety ma wpływ na ryzyko pojawienia się raka? Stężenia resweratrolu różnią się znacznie między gatunkami roślin. Na [...]
Nie jest tajemnicą, iż alkohol w nadmiarze niszczy wszystkie narządy, sprzyja powstawaniu kontuzji, a nawet wywołuje raka. Wcześniej naukowcy sprawdzili, jak doraźnie niewielka ilość alkoholu w postaci piwa wpłynie na nawodnienie po treningu. Spożywano 736±105 mL napojów. Grupy pijące piwo z alkoholem dostarczały 12.1±1.6 g etanolu dla piwa [...]
Johimbina jest alkaloidem - organicznym związkiem uzyskiwanym z kory drzewa johimby lekarskiej, występującego głównie na obszarach między Kongo a Kamerunem oraz krzewu zwanego "zgrzyn żmijowy", który występuje na obszarach od Indii do Chin. Jakie działanie kryje w sobie ten egzotyczny suplement? Czy stosowanie johimbiny może dać nam efekty takie [...]
[...] porcji dziennie), warzywa strączkowe (3 porcje w tygodniu), ryby (co najmniej 1 raz w tygodniu), drób (2 razy w tygodniu), oliwa z oliwek (jako podstawowe źródło tłuszczu), wino (kieliszek dziennie). Produkty, które należy ograniczyć Produkty smażone, fast foody (maksymalnie raz w tygodniu), ciastka, ciasta, cukierki, ser, masło i margaryna [...]
Długie misje lotów kosmicznych, takie jak przyszłe misje załogowe na Marsa, mogą spowodować spadek kondycji astronautów, utratę gęstości kości i zmniejszenie ich masy mięśniowej. Okazuje się jednak, że wiele z tych negatywnych skutków można złagodzić za pomocą czerwonego wina, a dokładniej rzecz biorąc, jego kluczowego składnika - resweratrolu. [...]